Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tavaszi gondolatok
  2024-03-23 20:30:23, szombat
 
 




TAVASZI GONDOLATOK


Már nagyon vártuk a tavaszt. Tudjuk azonban, hogy nem szabad elkiabálnunk soha a dolgot, hiszen hiába volt csaknem 20 fokos meleg februárban, márciusban ettől még nyugodtan eshet a hó is - ha az elmúlt évek tapasztalataiból indulunk ki. Mindenki érzékeli, hogy földünk klimatikus viszonyai változóban vannak: tavaly nyáron minden idők legmagasabb hőmérsékleteit mérték a régiónkban és bizony tavaly télen is rekordok dőltek meg /idén igaz tél sem volt/. Igaz nemcsak nálunk, de világszerte kedvezőtlen szélsőséges meteorológia jelenségeket láthattunk.

Egyre nagyobb a változékonyság évszakokon belül is: egyik napról a másikra képes hatalmas változásokra az időjárásunk.

És mindez a globális felmelegedés korában... Igaz ez úgy látszik csak egy nagy átverés és inkább megélhetési forrás azoknak, akik ezt prédikálják. Mennyire jól is megélnek egyesek csupán ebből.

A mai napig sem felejtem el, hogy kisiskolás korunkban azt hallottuk állandóan az iskolában, hogy jön majd újra a jégkorszak. Hát nem jött. Jöttek azonban helyette ennél sokkal vadabb elméletek a globális felmelegedés égisze alatt, és ezzel szemben most a valóságban a hét szűk esztendők korát éljük, ami korábban nagyon gyakori volt. Mert mit is láthattunk a környezetünkben a valóságban. Aszály, aszály és aszály - évek óta. Nem láttam még olyan kukoricatáblát, mint két éve, amikor is a kapásnövények, pl a kukoricatáblán kukoricacső a csapadékhiány miatt egy cső sem volt. Életünkben ilyet még nem láttunk. Igaz szerencsére a búza az előző évi tél eleji esők miatt viszonylag jobb évet produkált, igy legalább a mindennnapi kenyerünk nem okozott problémát. A gyümölcs szintén, a cseresznyefánkon pl. a fele cseresznye a fán maradt. Ugyanekkor a következő /tavalyi/ évben ezzel szemben már egy marékkal sem tudtunk szedni, a többi gyümölcsfákról viszont még ennyit sem. Idén sajnos az éjszakai fagyok miatt ez megismétlődhet, az eddigi lehullott idei csapadék mennyisége miatt viszont várhatóan sajnos újra súlyos aszály elé tekinthetünk. Nagyon kellene most már az eső.







A "hét szűk esztendő" bibliai fogalom, egy bibliai megfigyelés volt, lényege hogy a hét bő esztendő után hét szűk esztendő következett.

Hét bő esztendő után mindig jött hét szűk, de legalábbis szűkebb év. A hét bő év nem azért volt, hogy akkor még jobban dorbézoljunk, hanem azért, hogy fel tudjunk készülni arra, amikor vége lesz a bőségnek.

Ha ezt a leckét megtanulnák az emberek, a cégek és a kormányok, sokkal jobb hely lenne a világ és a világgazdaság története nem buborékok és összeomlások szüntelen körforgásáról szólna.

Hiába tudja minden gondolkodó ember előre, hogy nem lesz örökké karácsony, nem tarthat örökké a hét (vagy tíz vagy tizenkét) bő év, mégis a legtöbben úgy élnek, mintha örökké minden így maradna. Aztán amikor bekövetkezik a hét szűk év, mindenki meg van lepődve, a kormányok éppúgy, mint az emberek vagy a cégek. Ki hitte volna, hogy 8-10-14 év dőzsölés után akár ugyanennyi szűk év jön? Ki hitte volna, hogy a bő esztendők nem azért vannak, hogy még jobban eladósodjunk, hanem hogy készen állhassunk, ha a nem kívánt fordulat megérkezik?

A másik tanulság, hogy a történetben a hét szűk év teljesen felemésztette a hét bő év minden bőségét, mintha soha nem lett volna az.

Többen vannak azon a véleményen, hogy az elmúlt években olyan pénzmozgások zajlottak és ezzel olyan ingatlan és minden egyéb áremelkedés, hogy bő egy évtized alatt annyit nőttek az árak, az ipari termelés és minden, ami megfelel két teljes évtizednek is.

Ha most ennek vége szakad, elképzelhető, hogy a következő évtizedben egy kiegyenlítődés lesz, a két évtized összességében lesz annyi az átlagos ingatlanár, részvényár vagy GDP emelkedés, amennyinek lennie kellett volna az előző évtized őrült száguldása nélkül.

Ha ez a feltételezés igaznak bizonyul majd, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a sovány tehenek tényleg megeszik a kövér teheneket, de ez nem fog meglátszani rajtuk. Másként mondva, elképzelhető, hogy a következő években visszaadják az árfolyamok azt a felesleges pluszt, amit az elmúlt 12 évben az átlagos növekedésen túl szedtek magukra.

Nem állítom, hogy ez biztos így lesz, de nem kellene meglepődni, ha tényleg ilyen évek jönnének most. Átlagolva még mindig ki fog jönni a normál piaci növekedés.

Ha még nem késő "halmozzunk fel gabonát, mert ez az élelem lesz a tartalék a szűk években, hogy ne haljunk éhen."

Mindez persze szerintem nagyon szép, de túl messze van a valóságtól. Szerintem az igazság mégis az, hogy a hét szűk esztendők korát most éljük - már néhány éve.

Mint telek tulajdonos, évente rendszeresen vezetek annak biológiai állapotáról viszonylag bő elemzéseket, kimutatásokat. Nagyon érdekes és tanulságos:

Magyarország nagy részén igen komoly aszály van - már évek óta, számításaim, feljegyzéseim szerint már több éve. Az elmúlt években ez oly mértékben rosszabbodott, melyre eddig még nem igen volt példa. Igaz tudjuk, hogy a Velencei-tó eddig /˘1000 év alatt/ több mint hússzor, sőt a Fertő tó is egyszer kiszáradt. Most eddig szerencsére ez még nem következett be, talán a vízvédelmi beruházások miatt ez nem is fog, de egyes folyóink erre a sorsra jutottak - tavaly kiszáradt a Tarna, és Ipoly egyes szakaszai is.

Az ország nagyobb részén a féléves csapadék mennyisége az elmúlt évben július végén/!/ nem érte el a 120 millimétert sem, ez az éves mennyiség ötöde. Sok kisebb tó ki is száradt. A meteorológia tavaly áprilisi közleménye szerint az év első 3 hónapjában a meteorológia által az északkeleti részben jelzett gyakoribb esőzések ellenére Egerben és Miskolcon mégis összesen csak 1,6-1,8 mm /!!!/ csapadék volt. Én az ország közepén 2 mm-t mértem - ugyancsak 3 hónap alatt?!

Az ország jelentős részén aszály volt, az Alföld középső és tiszántúli részén volt a legrosszabb a helyzet - írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálatra (OMSZ) hivatkozva.

A folyamat nem most kezdődött, már a tavaly előtti évek is szárazak voltak Magyarországon. De az aszály kialakulásának esélyét megnövelték az utóbbi évek melegebb nyarai, és a gyakoribb intenzív hőhullámok.

A kevés csapadék is hozzájárul a tartós szárazsághoz, az Alföld középső és tiszántúli részén a féléves csapadék mennyisége július végén még nem érte el a 120 millimétert sem. Ezen a területen ez a szokásos féléves érték felét sem teszi ki.

Az OMSZ Facebook oldalán azt írta:

,,az elmúlt évtizedekben jelentősen melegebbé váltak a nyarak, a több és intenzívebb hőhullám pedig erősíti az aszályhajlamot".

A tartós aszály miatt több tó is kiszáradt az utóbbi időben Magyarországon. Például Baranya megyében tíz horgásztó apadt ki, és egy Debrecen melletti kedvelt kirándulóhely, a Vekeri-tó is kiszáradt. Szolnoknál rekord alacsonyan volt a Tisza vízszintje.

Mivel az előző év is száraz volt, így a talajban 1.5 m. mélységben egyáltalán nincs csapadék és ez a legfőbb ok. Ez mind a kapásnövényeknél, de legfőképp a gyümölcsösöknél a legnagyobb probléma.

Ha tehát nem kaptuk volna a közel 90 mm-nyi esőt az elmult évben az utolsó pillanatban / az első 3 havi 2 mm után???/ áprilisban, akkor pl tavaly a búza termésünk is nulla lett volna, mint az előző évben a kukorica. Mint ahogy aztán - a májusi aranyat érő eső és a júniusi medárdi esők már a kukoricán nem segítettek, nem beszélve a júliusi forróságról, a kukoricánál ez már bekövetkezett, itt valóban már "nulla" lett a terméshozam, Aki akkor látott már kukorica táblát, tudja miről beszélek. Kiszáradt, eltikkadt kukorica táblák - termés nélkül. Félelmetes, ahogy sok helyen kinézett a föld. Az ország minden pontján is óriási szárazság volt, a növények szenvedtek, majd kimúltak. Siralmas! A következményei pedig beláthatatlanok: áremelkedés, takarmány hiány, éhinség stb.

Az utóbbi évek szinte mind rendkívüli évek voltak - ha nem is ennyire!

A 19. század legnagyobb aszálya nálunk 1863-ban volt, amikor is az Alföld legnagyobb részében nemcsak hogy termés nem volt, hanem sok gazdasági állat, melyeket a Felvidékre, Erdélybe vagy a Dunántúlra nem tudtak az éhhalál elől elhajtani, elpusztult, sőt az emberek között is éhínség uralkodott. Sok évig tartott, míg az aszály által okozott veszteség ismét pótolhatóvá vált. Úgy látszik, idén is ez megismétlődhet? Mert az idei első 3 havi csapadék szinte megint semmi!!! És most ez a legnagyobb baj, ha néhány napon belül nem kapnak a földek csapadékot, idén bizony már búza sem lesz!

Európában és világszerte aszály van.

A nyár melege döbbent rá majd sokakat: víz nélkül már nem lehet termelni. Az aszály, a kiszámíthatatlanná váló időjárás próbára teszi a mezőgazdaságot.

A "hét szűk esztendők" korát éljük tehát, a globális felmelegedés pedig egy mellébeszélés!!! Celeb hozzá nem értő meteorológusaink hada /tudós tudósaink megbízhatatlan téziseivel is megtámogatva/ pedig naponta egymásnak ellentmondó jóslatokkal hülyítik az embereket, pedig a XXI században ma már olyan műszerek állnak rendelkezésükre, amik korábban nem voltak, csak hát meg is kéne azokat rendszeresen nézni is, nem pedig csak jó nagyokat mondani! Igaz a régi meteorológusaink is, akik bár jóval kevesebben is voltak, talán sokan emlékeznek még rájuk, általában sokszor /igaz a vicc szerint is/ csak annyit mondtak, "elvétve" eső, vagy "elvétve" süt a nap. Jelezve azért, ha rossz a jóslásuk, az csak "elvétve értendő."


Magyarország nagy részén aszály van

Link



Akkora a szárazság, hogy már műholdfelvételen is látni, ahogy hazánk besárgul
A hónapok óta tartó csapadékszegény, gyakran rendkívül meleg időjárás mostanra a hazánkat borító növénytakarón is rajta hagyta kézjegyét.

Link



Elkezdődött a hét szűk esztendőre való felkészülés?

Link









 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Címkék: műholdfelvételen, tapasztalataiból, kapásnövényeknél, cseresznyefánkon, meteorológusaink, gyümölcsösöknél, rendelkezésükre, környezetünkben, beláthatatlanok, csapadékszegény, kukoricatáblán, megbízhatatlan, mezőgazdaságot, magyarországon, kukoricatáblát, hőmérsékleteit, változékonyság, megismétlődhet, gyümölcsfákról, kialakulásának, következményei, aszályhajlamot, kiegyenlítődés, felemésztette, bekövetkezett, kimutatásokat, összességében, feljegyzéseim, rosszabbodott, meteorológiai, mellébeszélés, világgazdaság, körforgásáról, kapásnövények, csapadékhiány, kirándulóhely, elmúlt évek, változékonyság évszakokon, másikra képes, globális felmelegedés, nagy átverés, kukoricatáblán kukoricacső, csapadékhiány miatt, mindennnapi kenyerünk, gyümölcs szintén, fele cseresznye, többi gyümölcsfákról, éjszakai fagyok, eddigi lehullott, bibliai megfigyelés, leckét megtanulnák, világgazdaság története, TAVASZI GONDOLATOK, Országos Meteorológiai Szolgálatra, OMSZ Facebook, Például Baranya,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 21  Julian Brass gondolata  Png férfi  Facebookon kaptam  Alázat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Idő  Png kislány  Esti kép  Alvó cicák  Rátalálsz  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png telefon  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Fekete-erdő desszert  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Png férfi  Png virág  Png csokor  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Próbálj meg ...  Garai Gábor - Takarítás  Adakozás  Zilahy Lajos gondolata  Julian Brass gondolata  Fehér virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Bertolt Brecht -től idézet  Png cica  Szívem tiéd  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Neked tudnod kell  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Akarat  Németh László tollából  Az igazi szeretetért rendszeri...  Esti kép  Hazára minden embernek szükség...  Németh László tollából  Szívem tiéd  Egy bizonyos határt  Szívem tiéd  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Radikális szeretet  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Őrizkednünk kell...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elmúlt évek, változékonyság évszakokon, másikra képes, globális felmelegedés, nagy átverés, kukoricatáblán kukoricacső, csapadékhiány miatt, mindennnapi kenyerünk, gyümölcs szintén, fele cseresznye, többi gyümölcsfákról, éjszakai fagyok, eddigi lehullott, bibliai megfigyelés, leckét megtanulnák, világgazdaság története, kormányok éppúgy, emberek vagy, másik tanulság, évtized alatt, ipari termelés, következő évtizedben, kiegyenlítődés lesz, átlagos ingatlanár, előző évtized, feltételezés igaznak, sovány tehenek, kövér teheneket, következő években, felesleges pluszt, átlagos növekedésen, normál piaci, élelem lesz, szűk években, igazság mégis, elmúlt években, vízvédelmi beruházások, sorsra jutottak, ország nagyobb, féléves csapadék, elmúlt évben, éves mennyiség, meteorológia tavaly, meteorológia által, északkeleti részben, ország közepén, ország jelentős, tavaly előtti, aszály kialakulásának, utóbbi évek, gyakoribb intenzív, kevés csapadék, tartós szárazsághoz, szokásos féléves, elmúlt évtizedekben, tartós aszály, utóbbi időben, legnagyobb probléma, elmult évben, utolsó pillanatban, búza termésünk, előző évben, májusi aranyat, júniusi medárdi, júliusi forróságról, ország minden, növények szenvedtek, következményei pedig, éhhalál elől, emberek között, aszály által, idei első, földek csapadékot, nyár melege, régi meteorológusaink, vicc szerint, hazánkat borító, műholdfelvételen, tapasztalataiból, kapásnövényeknél, cseresznyefánkon, meteorológusaink, gyümölcsösöknél, rendelkezésükre, környezetünkben, beláthatatlanok, csapadékszegény, kukoricatáblán, megbízhatatlan, mezőgazdaságot, magyarországon, kukoricatáblát, hőmérsékleteit, változékonyság, megismétlődhet, gyümölcsfákról, kialakulásának, következményei, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4306
  • e Hét: 24125
  • e Hónap: 63946
  • e Év: 241821
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.